Kojení do samoodstavu

Tento článek vám “dlužím” už více než půl roku. Vždy jsem otevřeně o kojení mluvila, ráda sdílela naši kojící cestu s Gabčou a pak, když tahle cesta skončila jsem tak trošku oněměla..

Mnozí si budete klepat na čelo, ale mě bylo opravdu líto, když tohle úžasné období a pouto skončilo. Přestože měl Gabča už 2,5 roku.

 

Kojení v těhotenství

Jedna z nejčastějších otázek byla, zda je možné kojit v těhotenství. Odpověď je ANO. Kojení je naprosto přirozené a kdysi bylo zcela běžné v těhotenství kojit.

Když jsem otěhotněla loni v létě se zamlklým těhotenstvím, na kojení to vliv nemělo. Když jsem na podzim otěhotněla s dvojčaty, ze začátku bylo vše stejné, pomalu ale mléka ubývalo a po nasazení Utrogestanu se mléko ztratilo úplně. Gabínek se potom pár týdnů kojil “na sucho” (mléko neteklo, ale mohl se přisát a nasytit svou potřebu sání).

 

Jak vypadá samoodstav?

Mylná je představa, že dítě jednoho dne vstane a prostě už si nikdy neřekne. U nás samoodstav trval cca 3 měsíce.

Po ztrátě miminka v létě jsem měla intenzivní potřebu zaměřit všechnu svou pozornost a čas směrem ke Gabínkovi. Trávili jsme celé dny venku a když jsme byli doma, tak jsem pro nás neustále vymýšlela aktivity - malování, plastelína, hry, pohybovka atd. V tom všem mnou přemotivovaném programu najednou neměl moc čas na kojení myslet. Když začalo mléko pomalinku mizet, a mě díky citlivosti bradavek kojení nebylo příjemné, nastavili jsme si hranice. Každé prso měl na minutku až dvě. Nejdříve se snížil počet kojení přes den na jedno na uspání a v noci ještě 3-4x, až jsme se postupně dostali na 2 kojení denně na uspání. Samozřejmě kdykoli přišla nemoc nebo bolístka měl neomezený přístup ke kojení.

V prosinci najednou občas nechtěl ani na uspání. Nekojil se den - dva, pak si vzpoměl, pak se najednou nenakojil týden a pak si vzpoměl. Poslední kojení bylo na uspání před obědem. Zkoušel se přisát a neteklo nic, začal se tomu smát a prohlásil, že teda počkáme až tam mléko zase bude, až se narodí holky. S úsměvem na rtech potom usnul.

Jakmile zavřel oči Gabínek, ty moje se zalily slzami. Skončila obrovská kapitola mého života. Skončilo obrovské pouto mezi námi, nejjednodušší a nejlepší příjem živin, který kdy mohl mít. A nemyslete si, slzím zase, když tohle píšu, protože po odstavu jsem si snad milionkrát řekla, kéž bych ještě kojila… Končit jsem nechtěla, na druhou stranu jsem si ze všeho nejvíce pro Gabínka přála samoodstav a to mi můj chlapeček splnil.

 

Co se děje po odstavu?

Je běžné, že jakmile se dítě odstaví, tak vašemu tělu to bude chvilku trvat a laktace bude probíhat i nadále. Musíte si hlídat, aby se vaše prsa nezanítila - to znamená odstříkávat. Z mého pohledu je nejvhodnější odstříkat ručně, ale POUZE DO ÚLEVY, protože pokud budete odsávat úplně, laktace se nezastaví.

U mě se nic nedělo, protože jak jsem psala výše, tak se laktace zastavila vlivem těhotenství. 

Co jsem ale nečekala a nikde se o tom nepíše je fakt, že od té doby Gabčovi klesla imunita a chytil cokoli, co kolem něj prolétlo. Od ledna do dubna byl prakticky nonstop nemocný. Poprvé měl horečky. Tím chci zdůraznit, že kojení opravdu není o jídle/pití, je to tekuté zlato, které vašemu dítěti dá také spoustu protilátek a chrání ho. Jistě, vše jednou skončí a toto muselo přijít, ale na tu vlnu nemocnosti jsem připravena nebyla.

 

A co když chci odstavit já?

Kojení je vztah čistě mězi vámi a miminkem a NIKDO nemá právo do něj zasahovat. Je to vztah jako každý jiný, takže pokud je někdo z vás dvou nespokojený, měl by se ukončit. Může to být vaše únava a vyčerpání, protože kojení rozhodně vyčerpávající je! Může to být ale také na straně dítěte - neodhalitelné multialergie apod.

Jediné co si dovolím poradit je, ať to uděláte s láskou. Kojení a vy jste pro dítě přístav bezpečí. Nedělejte to prosím tak, že děti šoupnete tátovi nebo babičce na víkend a vy zmizíte. Vezmete dítěti najednou vše, kojení i mámu. Když vezmete kojení, ale necháte mu mámu uvidíte, že to zvládnete v pohodě. Hlavní je, aby jste byla o odstavu přesvědčena vy sama. Potom bude v pohodě i dítě.

A prosím nelžete, nepřelepujte bradavky, nemazejte se hořčicí a nevím co. Jak jsme se shodly s mou laktační poradkyní, taky když nemáte chuť na sex, tak si ji nepřelepíte a neřeknete muži “sorry bebíčko”… Děti třeba nerozumí slovům, ale vycítí lež na sto honů… A důvěra je křehká….

 

Dnes začíná světový týden kojení a já přeju všem kojícím maminkám a kojeným miminkům spoustu krásných společných chvilek. Užívejte si jich, dokud jsou. Nikdy nevíte, které kojení je to poslední….

Gabínka u prsa vystřídaly dvojčátka Ruby a Meda a já si pro nás neskromně přeji alespoň stejně dlouhou kojící cestu do samoodstavu. 

Vaše Dita