Čtvrtý trimestr

Čtvrtý trimestr

 

Čtvrtý cože? Ano, čtvrtý trimestr. Tak někteří odborníci označují první tři měsíce života miminek. O prvních dnech doma a šestinedělí se můžete dočíst v předchozích postech, ale co se děje ty kouzelné první tři měsíce? 

 

Možná máte pocit, že porodem “vylezl” hotový človíček, ale jsou to právě ony první tři měsíce, kdy vše “dozrává”. 

 

Představovaly jste si spokojeně oddechující miminko, které spí 20 hodin denně, je stále klidné a jen občas zakňourá na kojení… Nevyšlo to? Nic se neděje! Nejste v tom samy! 

“Je to normální?” To byla otázka, kterou jsem si během těchto prvních pár měsíců položila snad KAŽDÝ den….. Škála “normálnosti” je bohužel/bohudík u miminek veeeelmi široká a tak se snažte uklidnit, většinou jsou naše obavy jen výsledkem neopodstatněného strachu (ave hormony) a pečlivosti, malá zaškobrtnutí k miminkům prostě patří. 

 

Co se nevyhlo nám? 

 

  1. Prdíky. Ty si zasloužili samostatný post. Měli jsme ale obrovské štěstí, že místo “obvyklých” 3 měsíců bylo u nás trápení jen 6 týdnů. 
  2. Problémy s dýcháním. Asi ve 2 týdnech náš malý začal “chrochtat”. Chrochtání se více či méně naší domácností rozléhalo až cca do 3 měsíců, Když to bylo “příliš”, sáhly jsme na radu pediatričky po Fenistil kapkách a kapkách Nasivin. Oboje kapky jsou volně dostupné, avšak dávkování VŽDY konzultujte se svým pediatrem! Jako prevenci a úlevu doporučuji zvlhčování vzduchu. Nám stačil aroma difuzér, kde jsme jako bonus mohli používat vonné éterické oleje. Zde opět velké POZOR, protože ne všechny oleje jsou vhodné. My používali nejčastěji levanduli, která umí i uklidnit. Důležité je i zvlhčováni sliznice nosu, buď sáhněte po Vincentce/mořské vodě ve spreji nebo pokud kojíte bude tím nejlepším mateřské mléko. Dokud byl malej úplné miminečko vytírala jsem mu nos jen navlhčeným “uchošťourem”. 
  3. Problémy se spánkem. Každé miminko, stejně tak jako každý dospělý, má jinou potřebu spánku. Syn v prvních měsících života vlastně nikdy nevydržel spát déle než hodinu v kuse. Vyjímkou byly noci, kde zvládl 5 hodin, poté jsme si museli hodinku až dvě hrát nebo povídat a pak se nechal ukecat ještě na 3 hodiny spánku. Přes den (a to dokonce i v šestinedělí) nebylo vyjímkou, že spal 20min za celý den! Se spaním bohužel bojujeme dodnes (11měs), takže o tom jak nespat a nezbláznit se napíšu někdy jindy. 
  4. Zploštělá/sleželá hlavička. Nehezký “trend” dnešní doby. My jsme totiž jako děti spali na břišku a tak naše maminky tento problém neřešily. Jako prevence SIDS (Syndrom náhlého úmrtí kojence) se doporučuje, aby naše poklady spaly na zádech - to však s sebou nese častější problémy s deformací hlavičky. Deformace NENÍ POUZE KOSMETICKÝ problém a proto vaše ratolesti bedlivě pozorujte a miminka polohujte. Přes den se doporučuje, aby spali na boku a boky pravidelně střídat. To neprošlo u nás, protože se toho moc přes den nenaspalo :) Na trhu jsou i speciální podhlavníky ve tvaru srdíček/zvířátek, které sležení pomáhají předejít. Příčin ale může být mnoho. Příčinou u nás byla blokáda krční páteře, takže veškerá má snaha s polohováním byla k ničemu, dokud jsme neodstranili skutečnou příčinu problému.
    Abych ale jen nestrašila, tak se u nás po odstranění problému hlavička zakulatila velmi rychle a máme doma krásnou hlavičku makovičku :) Pokud je u vás problém malý, tak ho mnohdy vyřeší delší a častější pobyt na bříšku. 
  5. Seborea. To slovo jsem znala jen z reklamy na šampon než se usídlila na hlavičce našeho malého. Přestože jsem zastánce non toxic kosmetiky a řešení problému “co dům a příroda dali”, tak v tomto případě už jsem sáhla po přípravku z lékárny. Než k tomu přistoupíte i vy, doporučuji vyzkoušet problémová místa naolejovat (vyberte kvalitní olej - olivový nebo kokosový), nechejte pod čepičkou chvilku působit a poté zkuste vyčesat kartáčkem.
    Seborea se často rozšíří i na obličej a bývá zaměňována s ekzémem či novorozeneckým akné. Vždy se poraďte s lékařem, ať máte jistotu, co opravdu vaše malé trápí! 

 

Co se nám naštěstí!!! vyhnulo.

A co další běžné obtíže? Obloukem se nám naštěstí vyhnuly problémy s přibíráním, které novopečené maminky trápí také velmi často a obtíže s kojením. Pár “kojoproblémů” se vyskytlo, ale o nich až jindy…. Další časté problémy jsou:

Novorozenecké akné. Toto akné většinou samo odezní během několika dní až týdnů. Asi se nebudete divit, že na vině je opět naše hormonální horská dráha. Hormony jsou vylučovány do mateřského mléka a naši maličcí se s tím vyrovnávají po svém. Při prdíkovém dítěti veeelmi děkuji osudu, že se nám vyhnul reflux. Reflux, tedy časté ublinkávání je velmi rozšířen. Je třeba ale rozlišovat “běžné” ublinkávání a reflux. Pokud si dítě ublinkne bezprostředně po kojení (může se i přejíst) nebo během několika minut po, jedná se o běžný jev, se kterým se setká většina miminkek. Pokud ale miminko ublinkává častěji je třeba to konzulotvat s pediatrem. Reflux může působit obtíže s přibíráním a dostatečnou výživou. Poslední co mě na tomto seznamu ještě napadá je pupeční kýla. Na tuto vás pravděpodobně upozorní váš pediatr a doporučí konzultaci s fyzioterapeutem. 

 

Shrnuto podtrženo, přeji vám, aby vás z těch výše zmíněných problémů potkalo jen maličko. Pokud vás přesto potkají vězte, že to jsou opravdu prkotiny, které časem zapomenete, že vás vůbec trápily. Několika problémům najednou můžete předejít i tím, že vyvíšíte postýlku. Buď pořiďte speciální klín pod matraci nebo jednodute vypodložte čelo postýlky o 5-10cm (třeba knížkami), aby děti měli hlavičku výše. Zlepší to dýchání i reflux. A pamatujte na to, že zvlhčování vzhuchu a nosní sliznice je velmi důležité! 

Často omýlám konzultaci s pediatrem. Nemusíte svému pediatrovi volat tak často jako Rachel z Přátel Dr. Melonovi, ale připravte si dotazy na preventivní prohlídky. Proto jsou v začátcích tak časté! A nemyslete si, já do dnes (čeká nás 10 měs. preventivka) chodím s papírkem, kde si zapisuju otázky, které mě napadnou mezi kontrolami.

Během prvních tří měsíců vás pravděpodobně bude čekat i první očkování. 

 

Motorický vývoj v prvních 3 měsících.

A co bude miminko “umět” za ty tři měsíce? To je jako věštění z koule, protože každé miminko je jiné. Každé má své tempo a jestli něco z duše nenávidím, tak to jsou tabulky, které děti “měří” jako nějaké konstanty. 

Nejdůležitější je s miminky “cvičit” a pravidelně je pokládat na břísko, aby mohla zpevňovat zádové svalstvo a udržela hlavičku. Na konci třetího měsíce by už hlavičku ve vzpřímené poloze měly děti bez problému udržet. Také se dočkáte prvních úsměvů, smíchu a prvních hlásek. Významně se také zlepšuje zrak a proto nezapomínejte miminkům dávám vhodné a dostatečné podněty. Při položení na bříško je ideální rozprostřít černobílé kartičky cca 15cm před obličej miminka, aby je to lákalo hlavičku zvedat a zkoumat co to před nimi je. Miminkům poskytněte také jejich prostor, takže pořiďtě hrací deku. Kolem 2-3 měsíce budou děti zkoušet uchopit podávaný předmět a udrží něco v ruce. Ideální jsou malá a drobná chrastítka, která jsou lehká a vejdnou se do mini ručiček. To by na takového malého tvorečka stačilo, ne? :) 

 

Přestože jsem se snažila užít si každý okamžik a pokrok do sytosti mám pocit, že to hrozně rychle uteklo!