Novorozenecká kolika aneb prdím, prdíš, prdíme

Nechápaly jste jako bezdětné své kamarádky, které se neustále baví o prdíkách a vyměšování svých milovaných ratolestí? Já to pochopila už v porodnici! 

 

Říká se, že chlapečci jsou k bolavému bříšku náchylnější, ale ve svém okolí to mám 50:50. Moje dvě skvělé kamarádky si s holčičkami vytrpěly možná více než já se synem. 

 

Nejprve je třeba rozlišit prdíky od koliky. Pokud se vaše miminko vyjímečně kroutí a pláče, tak obvykle bývá na vině dietní chyba na straně kojící maminky. Pokud je to ale neutišitelný, několikahodinový pláč a napínání se do luku, který se navíc denně opakuje, tak již mluvíme o břišních kolikách. 

Původ kolik může být různý, většinou však na vině bývá “nedozrálé” zažívání novorozenců. Těmto novorozenenckým kolikám se také říká tříměsíční. Tedy pokud patříte k těm šťastným, většinou po třetím měsíci odezní samy. Ze dne na den. 

 

Trápí vašeho andílka koliky? Zde jsou některé z možných příčin:

  1. Jak již bylo zmíněno výše, často to bývá chyba v jídelníčku kojící matky. Dávejte si pozor na nadýmavé potraviny. První týdny si zapisujte co jíte a zjišťujte reakci. Za sebe však musím říct, že jsem týden přežívala snad jen na vzduchu, vývarech a koliky to nijak nezlepšilo!
  2. Vitamín D. Konkrétně přípravek Vigantol bývá často za viníka kolik označován. Zkuste jej vyměnit za Baby D nebo Vitamín D od firmy Terezia.
  3. Špatná technika kojení. Pozvěte si proto domů laktační poradkyni, která techniku zkontroluje. Většinou bývá na vině špatné přisátí, kvůli kterému do sebe miminko nasává vzduch. 
  4. Potravinové alergie a intolerance. Odhalit alergii a intoleranci u tak malého miminka je velmi obtížné. Mezi nejčastější alergeny patří bílkovina kravského mléka, vejce a sója. Často se doporučuje eliminační dieta. Můžete jít do plné, při které vyřadíte všechny tyto alergeny najednou nebo zvolit šetrnější metodu jako já a vyřazovat alergeny jeden po druhém. Důležité je vysadit alergen NEJMÉNE NA 14 DNÍ a poté postupně začleňovat zpět do jídelníčku. Mléko bude nejtěžší vyřadit, protože je obsaženo v mnoha potravinách. Při eliminačních dietách si dávejte pozor, aby jste měly dostatek vitamínů a minerálů, zejména pak vápníku. Na těch 14 dní vám pomůžou zabezpečit přísun vitamínů a minerálů přípravky speciálně vytvořené pro těhotné a kojící matky. Jak jsem už zmínila, odhalit potravinovou alergii či intoleranci je u tak malého miminka spíše věštění z křišťálové koule, ale pro svůj klid eliminační dietu zkusit můžete. 
  5. Fenykl. Bývá součástí kojících čajů a je doporučován právě při problémech s prdíky nebo kolikami. Některé miminka na něj však reagují přesně opačně. Vyřaďte tedy čaje s příměsí fenyklu.
  6. KiSS/KiDD Syndrom. Nejsem fyzioterapeutem, tak mi dovolte vás odkázat na slova Áji Dunové, zakladatelky metody Osteodynamika. Ve zkratce oba tyto syndromy jsou blokádou, která brání správnému držení těla a tím pádem i přirozenému pohybu střev. 

 

Vyřadili jste všechny možné příčiny a koliky trápí stále? Dobrá zpráva je, že vaše miminko nijak neohrožují na životě. Špatná je, že pokud nic shora uvedeného nepomohlo, budete to muset společně vydržet a vašemu děťátku od bolesti pouze trošku ulevovat. Jak ulevit? 

  1. Teplo, teplo, teplo! Nahřívejte břísko, ideální jsou polštářky do mikrovlnky s peckami, my polštářek měli v plyšáčkovi a tolik nesjížděl.
  2. Masáže bříska. Sedněte k internetu a najděte si video, jak masáž provádět. Masírujte při každém přebalování a přidejte k tomu také cvičení s nožičkami
  3. Zavinování. Pevné zavinutí občas pomohlo naše malé bolavé miminko uklidnit. ALE! Myslete vždy na to, že nožičky musí být při zavinutí volné, aby se správně vyvíjely kyčle. Rozhodněte se sami, zda zvolíte hotovou zavinovačku na suchý zip nebo si osvojíte techniku DUDU (zavinování do plenky 120x120cm). 
  4. Dudlík. Někým odsuzovaný, námi zase milovaný. A nejvíce milujeme Bibs! Proč dudlík? Při pláči miminko lape vzduch, který se dostává do bříška, kde tvoří bubliny - prdíky. Proto je často boj s kolikou začarovaným kruhem. Pokud nám dudlík pomůže zamezit pláči, máme alespoň na chvilku vyhráno! 
  5. Pokládání na bříško. Nejen, že vaše miminko bude posilovat zádíčka a učit se pást koníčky, ale pozitivum pobytu na bříšku je, že si miminko na bříško tlačí a tím se střeva rozpohybují. 
  6. Nosit miminko v poloze “na tygříka”. Bohužel u nás to bylo bez efektu. Spíš jako tygr řval a nelíbilo se mu v této poloze.
  7. Nošení v šátku/nosítku. U malých miminek je preferováno nošení v šátku. Na trhu jsou dnes však i ergonomická nosítka vhodná od narození. Benefitů nošení je mnoho, jedním z nich je právě úleva, a to pro obě strany. Vaše ruce a záda vám poděkují, vy si stihnete vypít čaj nebo se najíst a miminku zahřejete živočišným teplem břísko a podpoříte činnost střev. O nošení připravuji samostatný článek, ale už teď můžu prozradit, že jsem se šátku velmi bála, ale zbytečně. Avšak i nosítka mají své nesporné výhody. 
  8. Houpátko. Máme doma dva typy houpátek - BabyBjorn a Nuna Leaf. Obě houpátka jsou ergonomická a díky “posedu” si malý vždy trošku zatlačil na břísko a už to jelo :) 
  9. Kmínový odvar či fenyklový čaj. Můžete podat jednu lžičku před kojením nebo při problémech. Doporučuji vařit z kojenecké vody. Pokud je vaše miminko na UM, tak volte to kvalitní a rozmíchat ho můžete přímo do fenyklového čaje. Často bývá příčinou, že UM je příliš řídké a zase při pití z flaštičky lape vzduch. Tady pomůže rozmíchat UM do odvaru z rýže.
    Pokud kojíte doporučuji se “prolévat” kojícími čaji, které nejen že podporují tvorbu mléka, ale často v sobě mají právě fenykl, kmín, anýz a jiné “prdlavky”.
    Prosím všechna tato výživová doporučení konzultujte se svým pediatrem!
  10. Viburcol. Ať už v homeopatii věříte nebo ne, tak zde, dle hesla tonoucí se stébla chytá, doporučuji vyzkoušet i čípky Viburcol. Pomáhají uklidňovat a mírnit bolesti právě při kolikách (a později třeba při růstu zoubků). My na ně stále nedáme dopustit. 
  11. Probiotika. Na trhu najdete ta, která jsou vhodná již od narození. 
  12. Kapky z lékárny. Na trhu je xy druhů a každému miminku sedí něco jiného. Budete muset vyzkoušet, co bude pasovat u vás. U nás se osvědčil Sab Simplex první měsíc a od ukončeního prvního měsíce jsme používali (a dodnes používáme v nutnosti) Baby Calm. Výhoda kapek Baby Calm je, že jsou čistě přírodní. 
  13. Rektální rourka. My jsme použili za celou dobu 2x a extra efekt se nekonal. Slyšela jsem na ni ale pozitivní ohlasy. Jedním dechem však musím dodat, že kolik pozitivních, tolik negativních ohlasů. Ty negativní dopady rourky byly, že se některá miminka nenaučila sama vyprazdňovat a zadělalo to na další problémy do budoucna. 

 

Na závěr vás trošku potěším a trošku vyděsím :) My jsme měli štěstí, že náš malej je od malička velmi pohyblivé miminko, miloval pobyt na bříšku a tak jsme se s denními kolikami rozloučili ještě před ukončeným 6 týdnem. ALE! (vždy nějaké to ale je:)))) Koliky se vrátily se zavedením příkrmů. Vrátili jsme se tedy ke všem výše zmíněným radám a zabíraly i v sedmém měsíci :) 

 

Držím pěsti při boji! Nejste v tom sami, ale koliky tak jak přijdou, tak i odejdou. Snažte se uklidnit tím, že přestože to vaše miminko opravdu dovede potrápit, tak to není nic život ohrožujícího. 

 

By @vysoudilovadita