Po Velikonoční výprodej na Ceskeplenky.cz , kod je : Jarnivyprodej

První dny doma.

Jedeme domů z porodnice! Na co se připravit a co mít doma?

 

 

CO TEĎ???????

To bylo jediné, co se mi honilo hlavou. Přeci jen v porodnici s armádou sester a lékařů se máma cítí tak nějak bezpečněji. Na druhou stranu jsem pomalu odpočítávala minuty do odchodu domů, tolik jsem se těšila na náš společný začátek doma!!

 

Co se našeho odchodu domů a prvních dní doma týče, razila jsem heslo “kdo je připraven, není zaskočen”. Ráda se s vámi teď podělím o to, co jsme si pro pohodlí prvních dní nachystali my.

 

Jak jsem zmínila v předchozím článku, tak na samotnou cestu domů je třeba mít nacvičenou manipulaci a upevňování autosedačky. My se rozhodli zainvestovat pár tisíc navíc a pořídili jsme pod vajíčko také isofix základnu. Hodně s malým cestujeme a to zejména po dálnici a bezpečnost je u nás vždy na prvním místě. Nutno dodat, že tato základna je také nesmírně pohodlná, protože autosedačku jen zacvaknete a můžete jet! Nezapomeňtě že BUNDY, VESTY a HRUBÉ KOMBINÉZY DO AUTOSEDAČKY NEPATŘÍ!!!!! Proto si sežeňte kvalitní fusak do autosedačky.

 

První dny doma bude vaše malá láska hlavně jíst, spát, čůrat a kakat a to stále dookola. Jak se na tohle připravit psychicky vám neporadí nikdo. Já můžu poradit co materiálního budete potřebovat.
Na první dny doma se vám bude hodit hnizdečko. Náš malej v něm trávil většinu času, měli jsme ho v postýlce a přes den v něm spinkal na gauči. I když máte pocit, že se malá miminka vůbec nehýbou není to pravdou a divili bychom se kolik síly v sobě mají! Proto hnízdečko poslouží také jako mantinel. Zároveň si ale dávejte pozor, aby miminko nezabořilo hlavičku do okrajů a mohlo volně dýchat. Když už jsme u toho dýchání… Mým největším strašákem byl a je SIDS (syndrom náhlého úmrtí kojence). Bohužel jeho přesná příčina není známa, děťátko se prostě “zapomene” nadechnout a dochází k zástavě srdce. Když píšu tahle slova, tak moje srdce je až v krku. Proto jsme pořídili monitor dechu. Na trhu je mnoho značek a rozhodnutí je pouze na vás. Ráda bych ale zmínila, že v tuto chvíli se neoplatí kupovat monitor z druhé ruky, protože většina podložek potřebuje kalibraci. Pokud tedy kupujete z druhé ruky ujistěte se, že máte typ bez nutné kalibrace. Pokud chcete ušetřit a mít jistotu kvalitního zařízení, zkuste se zeptat v porodnici, zda vám ho nepůjčí. U nás zapůjčení na půl roku stojí 1000,- Kč a můžete si ho nechat proplatit pojišťovnou. Proč na půl roku? Po šestém měsíci riziko SIDS rapidně klesá. Ale říkejte to někomu, jako jsem já….. Samozřejmě, že monitor dechu mám zapnutý každou noc a pro jistotu ještě kontroluji malého pohledem :) Když se rozhodnete, že vaše děťátko bude spát s vámi, můžete zvolit monitor dechu na plenku. O jejich spolehlivosti se sice vedou debaty a zkušenosti jsou mnohdy protichůdné, ale myslím si, že raději jeden falešný poplach než aby bylo pozdě…..

Další nutností je kvalitní a pohodlné kojící prádlo a oblečení. Pohodlí je základ! V šestinedělí spoustu času prosedíte u kojení/krmení. Proto si pořiďte i dobrý kojící polštář. V těhotenství se mi osvědčil polštář z paměťové pěny, který ale potom na samotné kojení vůbec pohodlný nebyl. Proto jsem pořídila druhý, který byl maličký a pěkně obejmul pas. Nezapomínejte, že kojící poštář využijete i při krmení z lahviček. Většina maminek chce kojit, bohužel ale žádná nemáme křišťálovou kouli a nevíme jak nám kojení “půjde”. Proto pořiďte alespoň dvě lahvičky na mléko a balení umělého mléka. U nás doma byl v pohotovosti Kendamil. Pro tuto značku jsem se rozhodla pro její složení, které mi v porovnání s konkurencí vyšlo nejlépe. Navíc možnost koupit i organickou variantu je prostě skvělá!

No a co se přebalování týče?! HORU plenek! Zdravé miminko by mělo pročůrat 8-10 plenek denně. To je opravdu hodně plenek :) Ze začátku doporučuji Magics s vykrojením na hojící se pupík, pozdější volba je na vás. Já jsem vcelku povrchně čistě kvůli designu přešla na plenky Parasol od velikosti 2. Kvalitou si však obě značky mezi sebou mohou podat ruce. Jsou prostě skvělé! Dbejte na to, aby jste pro citlivou pokožku miminka měli doma vhodné ubrousky. Já stejně jako u plen upřednostňuji jednoznačně rozložitelné! Musíte však vyzkoušet, které plenky sednou zadečku vašeho miminka. Chcete namítnout, že rozložitelné jsou drahé? Mám jednoduché rešení! Omyjte zadeček nejprve pod tekoucí vodou a ubrouskem pouze dočistěte, nespotřebujete jich tak hromadu :) Díky dobře zvoleným kvalitním plenkám nebudete řešit opruzeniny, pro jistotu jsem ale ve výbavičce měli i starý dobrý Sudocrem. Malému už bylo 7 měsíců a ani jednou jsme ho však nepotřebovali. V neposlední řadě také budete potřebovat místo pro přebalování. My máme samostatný přebalovací pult. Toto téma by však nemohlo být uzavřeno bez koše na použité plenky. Můžete vybrat variantu, která za vás každou plenku zabalí. Já upřímně nevidím důvod balit ty pročůrané plenky, které nesmrdí. Na ty ostatní využívám sáčky Eco by Naty :).

 

Samostatnou kapitolou je koupání miminka. Zde si musíte najít to, co vyhovuje vám. Já však můžu vychválit koupací kyblík, který využíváme do dneška. První měsíc jsme ale přesto koupali ve vaničce s lehátkem, protože jsme z manipulace s mimikem měli veliký respekt. Náš malej byl ale šikovný a hlavičku zpevnil velmi brzo a proto od jeho měsíce už koupu v kyblíku. Kosmetika je VELKÉ téma, snažím se vyhnout jakékoli zbytečné chemii, která přijde do styku s malým. Proto důvěřuji značce Attitude. Sprchový gel a šampon 2v1 máme bez vůně, ale věřte, že miminko voní prostě božsky samo o sobě! U Attitude ale nemusíte mít strach ani z těch krásně voňavých! Pokud si nejste jisti kosmetikou, kterou zrovna používáte nebo máte připravenu pro miminko doporučuji prohledat EWG databázi, kde najdete mnoho komerčně prodávaných produktů popřípadě zadejte ingredience každou zvlášť a podívejte se na jejich potenciální škodlivost. Možná budete nemile překvapeni.
Občas dostávám otázku jak často koupeme. Od narození malého koupeme ob den. Často dokonce jen čistou vodou! :) Po koupání však VŽDY mažeme celé tělíčko. Do koupelnové výbavičky nezapomeňte zařadit také kartáček na vlásky, který vám pomůže zbavit se suché pokožky na hlavičce, kterou miminka často trpí. Posledním doplňkem ke koupačce bude teploměr do vody, ale velmi brzo poznáte teplotu vody sami. Zkušenost holt dělá mistra!

Nemoci a nevolnosti se bohužel nevyhýbaji ani těm nejmenším andílkům, takže mějte po ruce vždy i teploměr. Pro první dny jsem měla připraveny i homeopatické čípky Viburcol, které pomohou zatočit s teplotou, neklidem, nespavostí a bolestí spojenou s kolikami.

 

O tom jak jsem prožívala šestinedělí já, se dočtete v samostatném postu.

73085017_1139767022894663_4052187084113313792_n 

napsala: DitaVysoudilová