Kojení vs. umělá výživa

 

Pravděpodobně jedno z nejcitlivějších témat, které tady na blogu otevřeme. Tak pojďme na to!

 

Kojíš? 

 

Otázka, kterou po porodu dostanete od každého koho potkáte… A to bez nadsázky… Ptá se rodina, kamarádi, sousedé, známí i neznámí ve frontě u pokladny v krámě. V šestinedělí je to otázka stejně taktní, jakoby jste se někoho zeptali, jak často mají u nich doma sex… A proč? Protože ve většině případů jsou začátky a spouštění laktace (tak jako s miminky témeř vše) plné různých překážek a nástrah. Tak na to prosím myslete, až se příště novopečené maminky zeptáte. Možná právě tahle maminka úzkostlivě řeší každý mililitr, který miminko vypije, možná se její miminko nechce přisát a odstříkává a krmí skrze cévku, možná musí kojit s kloboučky, možná tahle máma nemá potřebu kojit a nechce se před vámi obhajovat proč ne, možná tahle máma nemůže kojit, možná tahle máma musela kapitulovat a přejít na umělé mléko… Ať je to jak je to, tak kojení je volba každé ženy a je to opravdu volba svobodná. 

 

Jak nastartovat a podpořit laktaci?
Pokud vše při porodu probíhá hladce, tak doporučuji bonding. Je to úžasná zkušenost a ten moment, kdy mi mého syna položili na hruď byl to nejkrásnější, co jsem v životě zažila a cítila jsem okamžité napojení. Patřím tedy v tomto k těm šťastným, které si neprošly psychickými problémy krátce po porodu.  

Důležitý je dostatek tekutin. Pijte, pijte a pijte! U mě to bylo naprosto přirozené, protože po každém kojení jsem měla doslova poušť v puse, takže jsem kolikrát vypila na ex i půl litru. Základem pitného režimu by měla být čistá voda, ale za sebe všemi deseti doporučuji kojící čaje a Caro. Pouze u kojících čajových směsí musíte vypozorovat, zda miminko nereaguje na některou složku opačně a nespouští u něj koliky. Caro vám (veeeeelmi vzdáleně) nahradí kávu a navíc podpoří laktaci (mlékotvorbu). Čaje doporučuji sbalit už do porodnice. Po porodu si dopřejte i ženské bylinky jako kontryhel a maliník. Podporu laktace očekávejte i od řeckého sena (pískavice). Vše koupíte běžně v lékárně či prodejně se zdravou výživou. 

Tím jednoznačně nejdůležitejším je naslouchat potřebám miminka. Říká se, že mléko se tvoří v noci a proto je noční kojení velmi důležité. Můj osobní názor je (pokud miminko prospívá) ho v noci nebudit. Většina miminek stejně celé noci neprospí. Ještě dnes se syn na kojení v noci vzbudí minimálně jednou. Pokud vaše miminko nevyžaduje noční kojení a máte pocit, že mléka nemáte dost, tak si nařiďte budík a místo kojení si prsa odsajte. 

Naštěstí dávno již odzvonilo radám, že dítě se musí kojit pravidelně každé tři hodiny “ne dříve, ne později”…. Porozumět potřebám dítěte a naslouchat jim je to nejlepší, co pro vás oba můžete udělat. Může se stát, že někdy bude miminko chtít pít “pořád” a jindy si 5 hodin nevzpomene, že má hlad. Tohle mi přijde naprosto normální! Přece vy samy jíte a pijete, když máte hlad nebo žízeň… Co z duše nesnáším je hláška “máma není dudlík”. I toto nutritivní sání je k podpoře laktace důležité, ale mnohem důležitější je pro vaše dítě. Potřebuje vás cítit a než se naučí lásku dát a brát jinak, tak je pro něj kojení tím nejpřirozenějším. 

Můžete mi zde namítat, že nejde dát dítěti kdykoli napít. Věřte mi, že jde. Kojím už 15 měsíců a vždy to jde zařídit. Ze začátku jsem kojila doma v poklidu a styděla se (zpětně to nechápu)! Nakonec se ale po šestinedělí podařilo vše zlomit a kojím kdykoli a kdekoli. I toto je o vlastním nastavení v hlavě. Kojení je naprosto přirozená věc a je to jednoznačně to nejlepší, co miminku můžete dát. Proto rejpání, že se vystavuju, pohoršené pohledy a údiv přecházím. Od přírody máme prsa jako zdroj výživy miminka a nedostaly jsme je pro potěšení mužského oka....

 

Ale co když kojení nejde? 

Tak se nic neděje! Nevzdávejte to bez boje, ale na druhou stranu boj o kojení, nedostatečný přísun živin a maminka ve stresu je pro dítě horší než přechod na umělé mléko. Na trhu najdete nepřeberné množství umělé výživy pro kojence. Já pro strýčka příhodu měla balení UM (umělé mléko) vždy po ruce. Vybrala jsem si značku Kendamil, protože jako jediná (nebo alespoň jediná značka o které vím) vyrábí UM z plnotučného mléka. 

 

Znovu bych ráda zdůraznila, že kojení je vztah čistě jen váš a miminka a je nutná oboustranná spokojenost. Pokud už cítíte, že ze sebe “nic” nedáváte, kojení je vám protivné a vysiluje vás natolik, že to omezuje vaše denní fungování, tak je nejspíše na čase skončit. Nic si nevyčítejte. Každý měsíc, den i mililitr se počítá. 

 

Bylo by pokrytecké neříct jak to máme my. Začátky kojení byly náročné. Přes odmítání prsa až po zánět, ale kojíme dál. Ze začátku jsem se pořád bála, jestli mám mléka dost, protože chtěl občas kojit i po pár minutách. Naštěstí jsem velmi brzo pochopila, že kojení pro něj znamená mnohem více než jen uspokojení potřeb hladu a žízně.
Nikdy jsem ani na minutu neuvažovala, že bych skončila a odstavila. Ani v dobách, kdy to bylo hodně těžké jsem nepolevila ze svého přesvědčení a nepřestala jsem věřit svému tělu. Okolo prvního roku se malý výhradně kojil cca 6 týdnů, protože jsme si prošli bojkotem jídla.
Mému synovi je už 15 měsíců, kojení milujeme oba. Jsou to totiž chvilky, které jsou jen naše. Kdy se celý ten velký svět kolem něj najednou zastaví a on je jen se mnou. Tady a teď.
Často slýchávám, že to prso už má “jen na pomazlení”. S tím nesouhlasím, protože pro pomazlení a pusu si přijde kdykoli má náladu. Jsou chvilky, kdy si přijde jen “cucnout”, ale i to má svůj důvod - jeho neklid, nervozita, bolístka nebo potřeba nejužšího kontaktu. Navíc kojení je pro něj stále částečným a velmi důležitým zdrojem výživy. A já si jen přeju, abychom před sebou ještě pár prokojených měsíců měli. 

Dotazy, jestli ho ještě FURT kojím a doporučení, že už mu to nic nedává přecházím s úsměvem. Hlášku “ty jsi teda ostuda ještě cucat od maminky” už teda bez povšimnutí nenechávám a v závislosti na respektu k dané osobě buď malého jen pohladím a řeknu mu, že je šikovný a že jsem ráda, že se pořád kojí nebo tam kde toliko respektu nemám odpovídám “Taky si dáváš do kávy mlíko, ne? To je teda ostuda! Nic ti to nedává!” 

 

Maminky, domluvte se na kojení jen vy samy a vaše děti. Pokud chcete kojit "velké" děti, tak je klidně kojte a blbé pohledy hoďte za hlavu. Pokud kojit nechcete, tak nekojte. Kojení/nekojení z vás neudělá lepší nebo horší mámu! 

Tak kojení zdar :) 

 

@vysoudilovadita