Čekáme miminko! Ale co čeká tebe maminko?

Čekáme miminko! Ale co čeká tebe maminko?

 

Průvodců toho, co vás v těhotenství čeká je plný internet. Já se pokusím subjektivně shrnout to, jak jsem si těhotenství užila já. Záměrně jsem zvolila slovo užít, protože za těch 9 měsíců jsem přišla na jedno….

 

TĚHOTENSTVÍ SI MŮŽEŠ BUĎ UŽÍT NEBO HO PŘEŽÍT…

 

Já se rozhodla pro první variantu, protože naše cesta k miminku nebyla přímá, ale občas jsme odbočili do slepé ulice a museli se vracet zpět. Jakkoli dlouhá byla vaše cesta, tak pokud čtete tyto řádky, ubírá se tím správným směrem.
O těhotenství se říká, že je nejkrásnějším obdobím v životě ženy, ale vysvětlujte to hormonální bombě… Po porodu už také říkám, že to bylo to nejkrásnější :)

 

PRVNÍ TRIMESTR - Objevily se dvě čárky a co bude teď?

Ať už jsi na dvě čarky zbožně čekala, objevily se náhodně nebo jsi měla to štěstí a vyšlo to na poprvé, vždy je to šok… V pozitivním nebo negativním smyslu ti najednou hlavou proletí jen otázka “Je to tady! A co bude teď?”…

V úplných začátcích je nejdůležitejší dbát hlavně na správnou životosprávu, poslouchat tělo a dopřát si dostatek odpočinku… Ostatně já byla schopna usnout v půlce věty ještě před večerníčkem, takže to zas není takový problém dodržet.
Pokud tě trápí nevolnosti snaž se myslet na to, že je to jen období, které brzo skončí. Mě osobně nevolnosti v 7. týdnu dostaly na 3 dny na kapačky, takže odložíme hrdinství a když toho je moc, tak si nechám pomoci. Mimochodem přiznat, že toho je moc a je mi vážně zle pro mě (jakožto silnou a nezávislou ženskou) byl těžký oříšek. Najednou jsem ale nemyslela jen na sebe a přišly první pocity zodpovědnosti za život někoho dalšího….

Vyvrcholením prvního trimestru je prvotrimestrální screening, který může pomoci odhalit genetické a vývojové vady. Pro tebe to znamená týden obrovského stresu, protože mezi odběrem krve a ultrazvukem se ty dny vážně táhnou! Nejkrásnějším momentem ale bylo vidět, že z tvaru fazolky a gumového medvídka se najednou stalo miminko! To naše si z mé dělohy udělalo skluzavku, kdy se nožičkama odráželo tak, aby si následně užilo tu sklouznutí dolů. A cucalo si palec! Nechápala jsem v tu chvilku jak jsou příroda a moje tělo (které jsem tolik v minulosti trápila dietami a pochybovala o něm) dokonalé.

 

DRUHÝ TRIMESTR - To je pohoda, když je pohoda

Já osobně bych řekla spíše ticho před bouří :)  V druhém trimestru totiž většinou odezní ranni nevolnosti a bříško je ještě pořád malé a nepřekáží. Takže teď je ta chvíle užívat si všeho krásného naplno a všímat si pohledů okolí, kdy vykouzlíte úsměv na rtech často i cizím lidem. Těhotenství na lidi funguje tak trošku jako roztomilé štěňátko.. Musíte se prostě usmát!

A taky je na čase začít přemýšlet nad tím, co miminku budete muset pořídit. O výbavičce se rozepíšu v některém z dalších postů. Jen musím poznamenat, že právě v druhém trimestru jsem objevila české plenky a naprosto mě nadchly. Tehdy bych si ani nedovedla pomyslet, že jednou budu psát jejich blog. A jak jsem se k nim dostala? Jednoduše! Hledala jsem ekologickou variantu jednorázových plenek, která nezničí planetu, ale ani moji peněženku. A taky se musím přiznat, že i když jsem EKO smýšlející člověk, tak mám ráda své pohodlí a látkové plenky jsem jako variantu zavrhla. Minimálně v začátku, kdy je ta spotřeba veeeeeeelmi velká :)

V druhém trimestru vás čeká test na těhotenskou cukrovku, který teda mě osobně rozhodil na celý den. Bylo mi po té dávce cukru tak zle, že jsem měla třesavku a zimnici. Takže vypít to rychle bylo to nejjednodušší.

Přišlo však i něco nádherného…. PRVNÍ POHYBY! Nejdřív zvažujete, jestli to byl pohyb miminka nebo střev :) ale s každým dalším už víte, že se ozývá vaše malá láska.

I v tomto trimestru vás čeká screening, tentokrát zaměřený na morfologii tedy stavbu těla, kdy se kontrolují vnitřní orgány miminka. Na tenhle screening už se ale spíše těšíte protože pohyby miminka vám každý den dávají najevo, že vše je tak jak má být. A když to chcete vědět, tak nejpozději v tomto trimestru zjistíte, zda budete nakupovat růžovou nebo modrou do pokojíčku. Mimochodem necháte si sdělit pohlaví? Já jsem zvědavá a proto jsem v 15 týdnů zjistila, že čekáme chlapečka! Napište do komentů na jaké pohlaví se těšíte!

TŘETÍ TRIMESTR - Tady už jde do tuhého

“Však počkej na ten poslední měsíc dva…” byla věta, kterou jsem nenáviděla, protože jsem přece těhotná už pár měsíců a vím, jaké to je!!! VELKÝ OMYL :D Poslední týdny jsou opravdu náročné jak psychicky, tak hlavně fyzicky…
Jak jsem psala, já si těhotenství rozhodla užít a tak psychicky jsem na tom byla v pohodě. Vytáčely mě pouze časté komentáře velikosti břicha. Pořád bylo nějaké a pořád bylo špatně. Buď moc velké nebo moc malé nebo moc vysoko nebo moc nízko, ale málokdo řekl “sluší ti to”… To je věta, kterou byste těhotné měli povinně říkat (i když to není vždy pravda) :) Já jsem měla obrovské štěstí, že jsem si připadala s bříškem nejkrásnější v životě. A zůstalo mi to i když se zpětně koukám na fotky. Teď už zase na sobě vidím tohle a tamto…. A tak by to být nemělo! Ještě pár týdnů zpátky jsem na své tělo byla tolik hrdá! Sepsání těchto řádků mi zase otevřelo oči… A když se podívám na malého, který spokojené usíná v houpátku po tom, co si s tatínkem povídali a četli, abych já prostřednictvím blogu mohla povědět něco vám je nesrovnatelně lepší než pekáč buchet na břiše… ALE! Dítě není omluva nechat své tělo zlenivět. Vrátit se do formy je více než pro psychiku důležité pro naše fyzično.

Co je vrcholem třetího trimestru asi psát nemusím, ale příběh toho, jak se náš malý dostal na svět si zaslouží samostatný post.

Pokud se blížíš do velkého finále nezapomeň si včas objednat plenky - hlavně ty do porodnice. Musím se přiznat, že ač u nás jednoznačně vedou plenky Parasol, protože ty designy prostě miluju, tak v porodnici jsem nejvíce ocenila plenky Magics, které mají vykrojení na pupík a indikační proužek na moč. V porodnici se vás totiž ptají, jestli miminko čůrá a vzhledem k tomu, že mléko se tvoří až cca druhý den po porodu toho čůrání je maličko. A věřte, že po porodu vás vykolejí i to, že nevíte, jestli miminko čůralo. Moje “spolubydlící” byla natolik nervózní, že jsem se s ní o plenky podělila a nepřestala mi být vděčná.

 

A nakonec to nejdůležitější. Klišé jez zdravě a cvič opravdu je klíčem ke spokojené mysli nastávající maminky a hlavně k rychlému zotavení po porodu.

 

napsala: @ditavysoudilova