Co si sbalit do porodnice?!

Co si sbalit do porodnice?!

 

Pojďme se společně podívat na to, co se objevilo v naší tašce do porodnice. Tašku jsem balila už okolo 30tt. Nebudu se vymlouvat na poslíčky, které jsem už tou dobou měla, prostě a jednoduše jsem se těšila! A připadlo mi, že sbalení tašky mě posune zase o kousek blíž miminku.

 

Doporučuji začít seznamem věcí, které po vás vyžaduje porodnice + běžné potřeby pro vás. Většina porodnic vám pro miminko poskytne erární oblečení, avšak jsou i porodnice, kam si berete pro miminko oblečení vlastní.

 

Tašky jsem nakonec balila dvě - jednu pro sebe a jednu pro syna. Se svou jsem jela k porodu a synovu mi přinesl manžel ráno po porodu.

 

Já ho nestihla pořídit, ale vy si určitě pořiďte Mommy Bag pro sebe a do něj nabalte:

 

  • Základní hygienické potřeby - hřeben (já ho stabilně zapomínám sbalit kamkoli!), kartáček na zuby, zubní pastu, čistící gel na obličej, sprchový gel a deo/antiperspirant. Parfémy od narození malého nepoužívám, protože mi vadí, když pak ode mě voní a nevoní jako miminko :)
  • Balzám na rty. V porodnicích bývá přetopeno a navíc nástup laktace u mě znamenal, že jsem měla pořád šílenou žízeň a pořád jsem si připadala “dehydratovaná” a rty byly jako struhadlo!
  • Make up. Já jsem byla pevně rozhodnuta, že to, že se ze mě stane máma neznamená, že na sebe budu zapomínat a přestanu se o sebe starat. Přesto několik hodin po porodu jsem byla tak zaměstnaná sledování každého nádechu syna, že jsem nakonec využila jen řasenku a to až na cestu domů :) Přesto jsem se začala opět líčit hned po návratu z porodnice, a to i když jsem nikam nešla. Líčím se pro svůj lepší pocit, protože klišé spokojená máma - spokojené dítě prostě platí! A tak dělejte vše pro to, ať se cítíte fajn hlavně vy!
  • Poporodní vložky. Doporučuju alespoň tři balíky. Já jsem totiž pro jistotu prvních cca 24hod po porodu používala dvě najednou, abych měla jistotu, že se nestane “nehoda”. Navíc je doporučeno vložky měnit maximálně každé dvě hodiny. Já měnila cca každou hodinu (po každém kojení)
  • Poporodní kalhotky 6ks. Počítala jsem raději se zásobou dvou kusů na den. Zvolila jsem variantu, která je pratelná, takže stejných 6ks jsem využívala celé šestinedělí.
  • Pyžamo/kojící noční košile. Já sice vydržela celý pobyt v porodnici v erárních košilích, ale ne všude ta možnost je a ne každé je to příjemné. Přibalte i kojící podprsenku a tílko
  • Vložky do podprsenky
  • Ručník


Tipy navíc!

Přestože moc ženských o tom nemluví, tak nástup laktace a “rozkojení se”  prostě bolí! A bolí hodně! Proto vám vaše bradavky poděkují, když jim na první dny dopřejete relax v podobě hydrogelových uklidňujících vložek do podprsenky a případné škody hned napravujete krémem s obsahem lanolinu.
O čem se taky moc nemluví je vykonání potřeby po porodu. To je taky docela sranda :) Doporučuju čůrat do sprchy a používat dětské vlhčené ubrousky (popř. vlhčený toaletní papír).

 

Taška pro malého byla už menší, protože jsme nemuseli řešit oblečení po dobu pobytu v porodnici. Takže jsme balili následující:

 

Tipy navíc

Muchláček bude prvním kamarádem, ale přesto středobodem vesmíru vašeho miminka jste VY, maminka. Proto zkuste s muchláčkem před porodem několik dní spát, aby měl vaši vůni a miminko se cítilo v bezpečí.

Pokud máte doma pejska, tak určitě přibalte obyčejnou látkovou plenu, kterou necháte miminku v postýlce alespoň 24hod. Tatínek pak ideálně den před příchodem z porodnice plenku odnese a nechá v pelechu vašeho čtyřnohého miláčka. Dáte mu tak šanci zvyknout si na novou vůni a když překročíte s miminkem práh, nebude pro něj vůně miminka cizí. Ale stejně jako sobě dopřejte i vašim domácím mazlíčkům klid a prostor, aby si na novou roli “sourozence” zvykli. Na našeho malého čekala doma Emilka, bělobřichý africký pygmy ježek a docela lituji toho, že jsme ji na vůni malého také takto nezvykali.

 

Pokud očekáváte přírůstek v chladných měsících pamatujte na to, že bunda/kombinéza z důvodu bezpečnosti do autosedačky NEPATŘÍ! Proto zainvestujte do fusaku určeného speciálně pro autosedačku, do které už miminko moc oblékat nemusíte.
A to úplně nejdůležitější je, aby tatínek zvládal manipulaci s autosedačkou. Proto pošlete svou drahou polovičku, aby si několikrát vyzkoušel upoutání autosedačky ještě před porodem. Nechcete totiž s uzlíčkem manévrovat a naklánět a zkoušet jak by to asi mohlo být :)

 

by @Dita     

 

73085017_1139767022894663_4052187084113313792_n