Proč jsem se rozhodla pro jednorázové plenky?

Proč jsem se rozhodla pro jednorázové plenky? 492-1

 

Už jsem se dříve zmiňovala, že jsem dlouze zvažovala, zda pro malého zvolit jednorázové plenky nebo ušetřit planetu a jít do plen látkových. Pak jsem potkala České plenky a bylo jasno…. Ale pojďme si ten příběh říct od začátku :)

 

Nejdůležitějším faktorem při rozhodování pro mě byla ekologičnost a pohodlí. Pojďme tedy tyto dva top faktory rozebrat a porovnat.

 

  1. České plenky

 

EKOLOGIČNOST

V Českých plenkách NENAJDETE:

  • latex
  • olovo
  • těžké kovy
  • chlor
  • parfemaci
  • tělová mléka

 

Zajímalo by mě co se vám teď honí hlavou…. Olovo a těžké kovy v plenkách? To je přece blbost! Bohužel většina dostupných jednorázových plenek sice má roztomilé potisky zvířátek, ale k tisku na plenku se využívá inkoust s příměsí olova a těžkých kovů. Latex je naprosto neprodyšný a nepropustný. Latex tak báječně ochrání proti nechtěnému otěhotnění (tuhle fázi už jako mámy máme za sebou :) ), ale teď si uvědomte, že v této nepropustné vrstvě necháte svůj poklad 24 hodin denně každý den první měsíce života. A jsou to právě první měsíce života, kdy je pokožka dítěte neporovnatelně tenčí oproti té naší dospělé a proto nefunguje jako dostatečná bariéra a “filtr” škodlivin. Proto také oceňuji, že jsou plenky bez parfemace a příměsi tělových mlék. Parfémy jsou jeden z nejčastějších alergenů v kosmetice a tělová mléka… no to je na tak dlouho, že o kosmetice napíšu samostatný post… Možná i dva nebo tři :) Prozatím můžu prozradit, že pokud sáhnete po kosmetice Attitude, kterou najdete na eshopu, nešlápnete v žádném případě vedle. Jsem toho názoru, že miminka prostě voní a voní tak nádherně svou čistotou a dokonalostí i bez parfému v plenkách….

 

 

POHODLÍ:

Naprosto čistá a rychlá manipulace kdykoli a kdekoli zajistí pohodlí pro maminku i miminko.

 

  1. LÁTKOVÉ PLENKY

 

EKOLOGIČNOST

 

Jisté je, že s jednorázovými plenkami vytváříme daleko méně odpadu, ale je třeba se na celý proces podívat i tak trošku jinak. Do látkových plen potřebujeme také tzv. separační plenky, které jsou ve většíně případů 100% viskóza, což je také jedna velká chemie. Pro fajnšmekry zde výroba viskózových vláken dle wikipedie:

Surovina k výrobě viskózového vlákna je celulóza vyrobená síranovou technologií z bukového (v Evropě) nebo smrkového a eukalyptového dřeva (v Asii).

Z celulózy se rozpuštěním v hydroxidu sodném v přítomnosti sirouhlíku CS2 tvoří xanthogenát, ze kterého po průchodu tryskou v lázni z kyseliny sírové a síranu zinečnatého vzniká nepřetržitě textilní vlákno. Vlákno se potom zjemňuje dloužením, chemicky upravuje a případně stříhá na délku podle podmínek dalšího použití.

Je to prostě hodně chemie:), která na zadeček míří i v látkových plenkách. Látkové plenky se perou a perou. Často i každý den a kdo má jejich obří zásoby, může prát i ob den. Jedno praní znamená cca 50 litrů vody, což při praní dvakrát týdně dělá více než 5 kubíků vody za rok. Při praní látkovech tedy počítejme, že je pereme alespoň 4x týdně, což jsme na více než 10ti kubících vody ročně jen za “ekologické” látkovky. A taky kalkuluji pouze s vodou do pračky, ale musíme počítat i s tím, že pleny oplachujeme, namáčíme a předepíráme… Kolik energie spotřebuje ještě sušička na jejich vysušení a na kolik vyjde prací prostředek?
A pro mě je asi největším “problémem” u látkovek, že některé maminky ve snaze ušetřit planetu volí látkovky, ale už nedomýšlejí v čem perou. A tak velmi často volí nevhodné prací prostředky a aviváže, které sice mají skvělý marketing a reklamu v televizi, ale obsahují možná více chemie než vyráběné jednorázové plenky. Tím také znečišťují odpadní vody, což způsobuje planetě další problém…. Takže jak je to s tou ekologičností nechám posoudit každému z vás….

 

POHODLÍ:

Na prvním místě pleny jednorázové!

 

SUMA SUMÁRUM :)

Látkové plenky jsou určitě šetrnější k planetě, pokud se bavíme čistě jen o vyprodukovaném odpadu. Ve srovnání s ekologickými a rozložitelnými Českými plenkami už je to vítězství o mnoho těsnější.

Protože jsem ale poctivka, tak jsem se rozhodla, že to porovnání posunu ještě o kousek dále a tak se chystám látkové plenky vyzkoušet na vlastní kůži sebe a mého syna. Takže se brzo můžete těšit na post “Týden s látkovkami”.

 

A jen informace závěrem….. Náš malý poklad za něco málo přes 3 měsíce života zvládl spotřebovat 938 plenek….

 

 

POSTŘEH NAVÍC

Často se říká, že látkové plenky jsou lepší pro vývoj kyčlí. Nejsel lékař ani fyzioterapeut, takže nemohu vyslovit názor odborníka. Jako máma mám ale jednoduchý tip. Dávám jednorázové plenky vždy o trošku větší - tedy velikost 1 jsme měli prvních 14 dní a to plenky Magics zejména kvůli vykrojení na pupík. Jakmile se ale zahojil, okamžitě jsme přešli na velikost 2 a už před třetím měsícem jsme začali používat 3ky.

 

by : @ditavysoudilova