Těhotenské oblečení - nutnost nebo business?

Těhotenské oblečení - nutnost nebo business?

 

Přiznám se, že těhotenské kalhoty jsem nosila od pátého!!! týdne, ano opravdu od pátého týdne těhotenství (to možná některé ještě ani nevíte, že očekáváte), ale já byla první týdny neskutečně nafouklá a v mých skinny jeansech mi jednoduše bylo velmi těsno a hlavně nepohodlno. Pohodlí je to, co každá z nás zejména v období těhotenství potřebuje. Jak je to tedy s těhotenským oblečením? Opravdu musí mít vše štítek “mama” nebo “maternity”? URČITĚ NEMUSÍ!

 

Zapamatujte si vašeho nejlepšího kamaráda a to střih “oversized”, který je volný a zejména v začátku těhotenství zabrání nechtěným upřeným pohledům na kulatící se bříško. Pokud těhotenství plánujete, tak doporučuji pár kousků nakoupit už v době snažení a začít je nosit, takže až se opravdu kulatit začnete, tak nikomu změna stylu nebude nápadná a budete chodit v tom, v čem jsou na vás lidé zvyklí. Oversized trička pak oceníte i při kojení.

 

Co tedy opravdu potřebujete?

 

Za mě to byla moje “svatá trojice” - Kalhoty, legíny a punčocháče. Přijde vám to málo? Opravdu není…V těhotenství jsem si totiž vyzkoušela princip “capsule wardrobe”. Mnohé znají, mnohé (jako já) touží tohoho minimalismu dosáhnout i mimo těhotenství a pokud jste ještě neslyšeli jedná se o to, že ve skříni máte cca 15 kousků oblečení v základních barvách, které můžete jakkoli kombinovat. Proto vám odpadá ranní honička co na sebe a následné převlékání, když se k sobě dva kousky nehodí.

Co tedy bylo v mé těhotenské capsule wardrobe?

 

Těhotenské rifle se širokou gumou - vynosila jsem je cca do 6 měsíce, protože jsem měla bříško menší a nepotřebovala jsem na něj ještě “kapsu”, ale nejsou úplně must have. Na druhou stranu jsem v nich chodila i první týdny po porodu, kdy jsem se ještě pohodlně nevešla do svých předtěhotenských, ale zároveň jsem nechtěla investovat do koupě riflí větší velikosti. Pokud jste v těhotenství nabrala více a víte, že cesta k předtěhotenské velikosti bude delší rozhodně zainvestujte do koupě kvalitních riflí větší velikosti.

Těhotenské rifle - spíše než skinny volte ty s rovných střihem, kde je trošku vůle okolo kotníku. Většina žen totiž trpí v těhotenství na otoky nohou. Pokud by jste měla rifle okolo kotníků příliš úzké budou právě ony způsobovat jen další otoky.

Černé těhotenské kalhoty - záleží už na vás zda vyberete ležérní nebo více business styl. Nicméně černou klasikou nikdo ještě nikdy nic nepokazil
Aź si budete těhotenské kalhoty zkoušet, tak do kapes dejte zatnuté pěsti. Pokud se tam bez problému vejdou měly by vám tyto kalhoty vydžet až do konce těhotenství. Proč pěsti v kapsách, když roste břicho?! Protože ono tak trošku porostete celé a hlavně vaše kyčle a pánev si budou trošku vzdáleny, ale nebojte se, po šestinedělí si k sobě zase najdou cestu.

Černé tehotenské legíny - ty jsem nakonec kupovala dvoje, protože jsem ze zdravotních důvodů musela být několik týdnů v domácím klidu a trávila jsem v nich spoustu času.

Černé a bílé těhotenské tričko s krátkým rukávem.

Černé a bílé těhotenské tričko s dlouhým rukávem.

Pruhované těhotenské tričko v kombinaci bílá a červená.

Bílé těhotenské tričko s potiskem malých kotviček.

Černé a bílé těhotenské tílko - tohle je asi jediná zbytečná investice. Ne že bych je snad nevynosila, ale mohla jsem u tílek rovnou volit kojící variantu. Do kojících tílek se vejde krásně i břísko a ušetříte pár stovek, když už je budete mít v předstihu.

Šaty s krátkým rukávem - v kombinaci bílé a námořnické modré.

Šaty s 3/4 rukávem - světle modré s motivem kytiček na slavnostnější příležitosti.

Oboje šaty jsou přímo uzpůdobeny kojení (jedny mají živůtek, který se nadzvedává a ty druhé hluboký výstřih do V). Investice, které nemusíte litovat, protože po porodu ukryje povolené bříško a navíc budete mít jednoduchý přístup k prsům pro kojení.

Černé těhotenské kraťasy.

 

Výše zmíněné samozřejmě doplněno o těhotenské punčocháče jak v tenké tělové, tak na zimu v černé hrubší variantě. Dále rozhodně oceníte kardigany buď úplně bez zapínání nebo propínací (stejné platí o svetřících a mikinách). Pamatujte na to, že určitě budete v očekávání alespoň přes dvě roční období (beru jaro a podzim, co se oblečení týče, jako jedno), mě dokonce vyšlo přes tři. Otěhotněla jsem v řijnu a rodila tedy v červenci. Tuhou zimu jsem naštěstí zvládla ve své předtěhotenské bundě (i když co si budeme povídat, když letos počasí nepřálo bylo to hooooooodně na těsno) a nakonec jsem stejně v posezónních výprodejích sehnala vlněný oversized kabát za pár kaček. Letošní podzim bude ještě fajn, ale je mi jasné, že jaro 2020 už bude malej zkoušet své první krůčky a budu za ním pobíhat, a to fakt nechceš kabát na tělo, ve kterém se ti po pár rychlých ohnutích udělá větračka na zádech, když prasknou švy :) Letní šaty jsem nekupovala vůbec, protože dvoje bavlněné maxi šaty, které mi visely ve skříni ubytovaly moje rostoucí bříško bez problému. Pro představu standard míra mého pasu je 75cm a poslední míra, v den porodu byla 110cm, takže se nebojte, bavlna vážně povolí :) Pokud se o své oblíbené šaty bojíte, tak si kupte jedny basic bavlněné šaty o číslo větši velikosti.

 

Samostatnou kapitolou je spodní prádlo. S oblibou nosím kalhotky z elastického mikrovlákna, takže jsem si s nimi vystačila přes celé těhotenství. Pro své vlastní pohodlí jsem ale na konec koupila balení bavlněných kalhotek (o dvě čísla větši). Ale co podprsenky, když prsa rostou ne přes noc, ale občas jsem měla pocit, že během obědové pauzy jsou zase o číslo větší!? Odpověď jsou kojící podprsenky. Dvojbalení vás vyjde cca na 700-800 Kč a jsou také z mikrovlákna, takže neřešíte klasické velikosti, ale kupujete S-XL (zase i když nosím S pro větši pohodlí jsem brala M). Vaše prsa už se připravují na kojení a potřebují dostatečnou oporu, kterou jim nic neposkytně lépe než právě podprsenky kojící.

 

Co ale dělat, když se vesmír otočí proti vám a něco bude pár dní před porodem chybět? Máte partnerovu skříň! Tam najdete velkou zásobu pohodlných triček na doma a na spaní, stejně tak mikiny a svetry. Ze začátku možná bude trošku remcat, ale dřív nebo později pochopí, že jeho nářky jsou zbytečné a pro své oblíbené tričko už rovnou bude chodit do skříně k vám (a ještě se zeptá, zda si ho může půjčit :)

 

by @ditavysoudilova